Foodpairing ABC

Foodpairing ABCJe kan lekker koken met bier, dat is een ander hoofdstuk. Hiernaast heb je eveneens “foodpairing”, wat betekent het combineren van bepaalde gerechten met een bijhorend bier. Hierna trachten we een leidraad mee te geven zodat de geïnteresseerden kunnen beginnen experimenteren om een bepaald bier te degusteren bij een gerecht.


“Foodpairing ABC”, de naam zegt het zelf. Je hebt drie mogelijkheden om de wereld van foodpairing te betreden: Accent, Brug en Contrast. Hierover later meer.


Zowel bier als gerechten hebben een bepaald smaakprofiel. Als je zowel het bier als het gerecht een plaats kan geven in dit smaakprofiel, dan heb je de basis om het bier met bepaalde gerechten te gaan combineren. 4 kenmerken hebben we in het smaakprofiel: licht (fruitig, bloemig, hoppig, grassig) / zoet / zwaar (caramel, geroosterd, gerookt, kruidig) / bitter.


Accent

Een eerste mogelijk van foodpairing is een bier en gerecht te combineren met hetzelfde smaakprofiel, zodat je de ervaring extra gaat versterken.

Je gaat hier een bitter bier presenteren bij een bitter gerecht (witloof), een zwaar bier bij gegrilde spareribs, een witbier bij een salade waarin toetsen van limoen of citroen te vinden zijn, kriekbieren vergezeld van een gerecht met rode vruchten. Een winters gerecht met wild is prima te combineren met een donker abdijbier of donkere trappist.

Kortom, je gaat hier de smaken die je in het gerecht kan terugvinden ook opzoeken in het bier dat je erbij schenkt.


Brug

Bij deze tweede manier van foodpairen is het de kunst om een bier en gerecht te combineren die vergelijkbare smaken hebben die elkaar perfect aanvullen.

Mooie voorbeelden hier zijn zoete desserts vergezeld van een kriek, gegrild vlees op de barbecue met een tripel, winterse stoofschotels met een herfstbock.


Contrast

Dit is een moeilijke. Hier ga je tegengestelde smaken combineren en zo een nieuwe ervaring en beleving creëren.

Hier ga je zoete gerechten combineren met een iets bitterder bier, pittige gerechten schotel je voor in combinatie met een licht bier, een winters stoofpotje met een rijke saus, daar geef je een fruitig fris blond bier bij.


Zoals je merkt is het eigenlijk niet moeilijk om een perfect bier te schenken bij bepaalde gerechten. Je hebt immers de mogelijkheid om te beginnen experimenteren met het ABC van foorpairing in gedachten. Durf te experimenteren!