Bier temperatuur

Elk biertje zijn temperatuur



Een bier moet op de juiste temperatuur gedronken worden. Zo heeft nagenoeg elke bierstijl een bepaalde temperatuur waarbij het bier het best tot zijn recht komt. Je gaat dan immers de smaken en aroma’s ervaren zoals het hoort. Drink je een bier te koud, dan zal het te weinig prijsgeven van aroma’s en smaken. Te warm daarentegen zal in vele gevallen een te intense beleving met zich meebrengen.


In vele gevallen staat tegenwoordig op het etiket ook de ideale schenktemperatuur vermeld. Is dit niet het geval, dan kan onderstaand overzicht je op weg helpen. Een goeie leidraad is, hoe dorstlessender een bier, hoe kouder het gedronken moet worden. Hoe complexer een bier, des te hoger de ideale schenktemperatuur zal zijn.


We zetten hieronder enkele bierstijlen op rij met hun aanbevolen temperaturen.


3°C – pils

3°C-5°C - witbier

3°C-7°C – lambiek, geuzes, blond

6°C-10°C – dubbel

6°C-8°C – weizen

7°C-9°C – sterk blond, tripel

8°C-12°C – India Pale Ale, quadrupel, porter, stout

12°C-14°C – barrel aged, barley wine