Bierschenken

Bier schenken



Om een bier te proeven hebben we uiteraard een glas nodig. Kies een glas dat bij het bier past, ofwel opteer je voor een neutraal proefglas (zie “Elk biertje zijn glas”). Let op dat het glas goed zuiver is. Een glas moet vetvrij zijn zodat de schuimkraag langer intact blijft. Eveneens mogen er geen zeepresten in het glas zijn. Gebruik voor het reinigen daarvoor speciaal bestemde zeep, en niet de gewone zeep die we op het aanrecht hebben staan om de vaat te doen. Na het reinigen overvloedig spoelen met zuiver water, zodat er zeker geen zeepresten meer te vinden zijn.

Let er ook op dat het bier op de juiste temperatuur wordt geserveerd. Dit is van uiterst belang om een correcte beoordeling te kunnen vormen. Een degustatiebier dat te koud wordt geserveerd geeft immers niet al zijn geuren en smaken vrij. Een pils die te warm wordt geproefd zal ook niet smaken.


Vooraleer het bier te schenken dienen we eerst even te kijken of er in de fles een bodem zichtbaar is met een gistlaagje. De meeste bieren van hoge gisting met hergisting op de fles zullen dit laagje hebben, en daarom moeten we dan uiterst voorzichtig te werk gaan bij het schenken van ons bier.


De positie van het glas en het flesje

Het glas hou je in het begin in een hoek van 45 graden. Het flesje houden we ongeveer een 2 centimeter boven het midden van het glas.


Het schenken

Er dient voor gezorgd worden dat er een constante stroom van bier is, en zeker niet “klokken”. Wanneer het glas bijna voor de helft gevuld is gaan we ons glas stilaan rechtop brengen terwijl we blijven schenken. Tijdens het verder schenken houden we de schuimkraag in ’t oog. Een beetje minder schuim aanmaken kan door het flesje dichter naar het glas te brengen en iets trager te schenken. Meer schuim kunnen we aanmaken door het flesje iets hoger te gaan houden, maar hier moet er op gelet worden dat we het flesje niet te hoog gaan houden want dan creëren we te veel zuurstof en dat komt dan weer de smaak van het bier niet ten goede.


In principe mag een degustatiebier niet overschuimen, een pilsbier daarentegen wel. Zorg er steeds voor dat je een proper glas hebt waaruit kan geproefd worden.


De gist

Dat is een moeilijke! Normaal wordt het onderste van het flesje niet mee geschonken omdat de gist een totaal andere smaak geeft aan het bier dan zonder. Normaal gesproken wordt dan ook de gist nooit mee uitgeschonken, maar wordt het flesje mee gepresenteerd zodat de bierliefhebber zelf kan bepalen wat er met de gist gebeurd. Ofwel kan hij die zelf bijschenken na eerst te proeven zonder, en nadien met gist. Ofwel opteert hij om het bier volledig zonder gist te degusteren, en nadien alsnog de gistbodem te schenken en apart te proeven.


Als alles goed verlopen is hebben we nu een mooi gevuld glas met een schuimkraag tussen 3 en 4 cm.


Gezondheid!